به نام خدا
کار آفرینی در بستر فناوری اطلاعات
( کسب و کار اینترنتی )
پیش گفتار
کارآفرینی فعالیتی است که شامل شناسایی،ارزیابی و بهره برداری از فرصت ها به منظور معرفی محصولات و خدمات و روش های سازمان دهی،بازارها،فرایندها،و مواد اولیه جدید از طریق تلاش های سازمان یافته ایست که بیش از این صورت نگرفته است (شین 2004)
کار آفرینی سنگ بنای رشد و توسعه اقتصادی هر جامعه ای است.ایده های خلاق،کارآفرینان و هوشیاری آنان در کشف فرصت ها پیش برنده هر جامعه ای به سوی تعالی اقتصادی می باشد.
فناوری اطلاعات و ارتباطات روند حرکت جوامع به سوی کارآفرینی را سرعت بخشیده و آن را تسهیل نموده است.به گونه ای که امروز،کسب و کارهای بسیار موفقی با هزینه اندک و از طریق اینترنت راه اندازی می شوند و موجب ارزش اقتصادی جدید هم برای فرد کارآفرین و هم برای جامعه می گردند.
از جمله مزایای کسب و کار های اینترنتی عبارتند از هزینه راه اندازی کمتر نسبت به کسب و کارهای فیزیکی،جهانی بودن از لحظه شروع کسب و کار،انعطاف پذیر بودن،ساعات کاری،ارتباط ساده با مشتری،سرعت بالای تبادلات و ظرفیت رشد بالا.
کار آفرینی در بستر فناوری اطلاعات دریچه ای نو برای گسترش کار آفرینی و خود اشتغالی در جوامع است.
روند نفوذ اینترنت و تلفن همراه در تمام کشورهای دنیا نوید بخش فرصت های تازه برای خلق کسب و کار نوین است.ایده های خلاق کارآفرینان باعث رشد زندگی روزمره هر یک از افراد جامعه شده و علاوه بر گردش مالی بالا منافع اقتصادی که این کسب و کارها دارند چهره زندگی بشر را نیز دچار تغییر و تحولاتی شگرف نموده است.
مقدمه
کارآفرینی به عنوان سمبل و نماد تلاش و موفقیت در امور تجاری بوده و کارآفرینان پیشگامان موفقیتهای تجاری در جامعه هستند،توانایی آن ها در بهره گیری از فرصت ها،نیروی آنها در نوآوری و ظرفیت آنها در قبال موفقیت به عنوان معیارهایی هستند که کارآفرینی نوین به وسیله آنها سنجیده و تشکیل شرکت های جدید،سهم مهمی در رشد اقتصادی دارند.
در حقیقت کارآفرینی محور کلیدی توسعه اقتصادی است و صاحب نظران نیز بر نقش کارآفرینی در توسعه اقتصادی و اجتماعی اتفاق نظر دارند.
1-کارآفرینی موجب گردآوری پس انداز های عمومی بی هدف و سرگردان می شود و تشکیل سرمایه را بهبود می بخشد.
2- کارآفرینی منجر به ایجاد اشتغال در مقیاس وسیع می شود.
بنابراین،کارآفرینی مشکلات بی کاری را که ریشه بسیاری از مشکلات اقتصادی و اجتماعی است،کاهش می دهد.
3- کارآفرینی به توسعه متوازن منطقه ای منجر می شود.
4- کارآفرینی باعث کاهش تمرکز اقتصادی در جامعه می شود.
5- کارآفرینی منجر به توزیع مجدد ثروت و درامد حتی قدرت سیاسی به صورت عادلانه در جامعه می شود.
6- کارآفرینی منابع سرمایه ها و مهاجرت ها را که سرگردان است به تحرک وا می دارد و کیفیت زندگی را بهبود می بخشد.
7- کارآفرینی،تجارت خارجی را که جزء مهمی از توسعه اقتصادی کشورها است،ارتقاء می دهد.
8- کارآفرینی موجب افزایش سود اجتماعی از طریق دولت می شود.با درآمدهایی که دولت از طریق مالیات حقوق گمرکی و واگذاری پروانه کارآفرینان به دست می آورد،می تواند در پروژه های مختلفی همچون احداث جاده ها و پل ها و خدمات و تسهیلات آموزشی و پزشکی حفظ صلح و آرامش و دیگر زمینه های اجتماعی و فرهنگی سرمایه گذاری می کند.(احمدپور،داریانی،مقیمی) 1389.
کارآفرینی از منابع مهم و پایان ناپذیرهمه جوامع بشری است.
تاریخچه و تعاریف کارآفرینی:
در شکل گیری علم و مفهوم کارآفرینی رشته های مختلفی از اقتصاد،روانشناسی،جامعه شناسی و مدیریت و مردم شناسی نقش داشته اند.به اعتقاد ریچارد کانتیلون،کارآفرین فردیست که ابزار تولید را به منظور ادغام آنها برای تولید محصولاتی قابل عرضه به بازار ارائه می کند.
کارآفرینی در هنگام خرید از قیمت نهایی محصولات،اطلاع ندارد.(کانتیلون) عناصر هدایتگری و حدس و گمان را در تعریف کاربردی خود وارد می نماید.از دیدگاه وی جوهره کارکرد کارآفرین همانا تحمل عدم قطعیت می باشد و هر کس را که با بهایی نامعین دست به خرید و فروش بزند کارآفرین می داند.
اقتصاد دانان کلاسیک همچون آدام اسمیت و دیوید ریکاردو نقش مهمی برای کارآفرین در توسعه اقتصادی قائل نبودند.
به نظر آنان عوامل تولید عبارتند از:سرمایه،ماشین آلات و نیروی کار که به طور خودکار و خود تنظیم توسعه اقتصادی را موجب می شوند.
ژان باتسیت سی در سال 1803 در اثر خود تحت عنوان پرسش و پاسخ در اقتصاد سیاسی درباره کارآفرین می نویسد،کارآفرین عاملی است که تمامی ابزار تولید را ترکیب می کند و مسئولیت ارزش تولیدات،بازیافت کل سرمایه ای را که به کار می گیرد،ارزش دستمزد ها،بهره و اجاره ای که می پردازد و همچنین سود حاصل را بر عهده می گیرد.
نوع شناسی کارآفرینی
شامل :
1-کارآفرینی نهادی 2- کارآفرینی زمانی 3- کارآفرینی بخش عمومی(دولتی) 4- استراتژیک 5- پاسخگو 6- محیطی 7- اجتماعی 8- پایدار 9- ضربه ای
10- کارآفرینی اقتصادی: شناسایی و بهره برداری از فرصت های امیدبخش کسب و کار در محیط بیرونی و انجام ترکیبات جدید منابع سازمانی جهت ایجاد محصول،خدمات و روش های سازماندهی بازار ها،فرایند ها و مواد اولیه جدید برای دستیابی به سودآوری را کارآفرینی اقتصادی می گویند.
فرایند و عوامل موثر بر کارآفرینی:
کارآفرینی هرگز تنها به معنای خلق کار نیست و اگر این گونه استنباط گردد،اشتباه بزرگی است.
کارآفرین ایده کاملی است که با تغییر و دگرگونی ترکیب می شود و نیز جنبه رقابتی بسیار شدیدی را در روح خود دارد.کارآفرینی فرایندی است که از عناصر مختلفی به شرح زیر تشکیل شده است.
1-کارآفرین: کلیدی ترین جزء فرایند کارآفرینی است.کار آفرین فردی می باشد که به صورت آگاهانه کسب و کار مخاطره آمیز جدیدی را آغاز می کند.
2- فرصت: یک کارآفرین از میان انواع فرصت ها در جامعه فرصتهایی که از ظرفیت بالایی برخوردارند را برای شروع کسب و کار خود برمی گزیند.
3- ساختار:کارآفرین برای انجام کسب و کار خود باید مشخص سازد که در قالب چه نوع ساختاری می خواهد فعالیت کند.
4- منابع: شناسایی منابع مالی و انسانی و جلب حمایت سرمایه گذاران.
5- استراتژی و طرح کسب و کار: تعیین اهداف کلی برنامه ها و استراتژی های کسب و کار.
کارآفرین |
فرصت |
ساختار |
منابع |
استراتژی و Bp |
(( شکل فرایند کارآفرینی ))
ویژگی های افراد کارآفرین:
به منظور توصیف شخصیت کارآفرینان ویلیام بای گریو مدیر مرکز مطالعات کارآفرینی کالج بابسون ده ویژگی شخصیتی کار آفرینان را با ده واژه انگلیسی که همگی با حرف D آغاز می شوند را مشخصکرده و آنها را 10 D نامیده است.
1-رویا (Dream)
کارآفرینان دیدی نسبت به آینده دارند که برای خود و کسب و کارشان جالب و دوست داشتنی است.کارآفرینان توانایی آن را دارند که رویای خود را به عمل تبدیل کنند.
2- قاطعیت (Decisiveness)
کارآفرینان بسیار سریع و معقولانه تصمیم می گیرند.
3- عملگرایی (Doers)
هنگامی که کارآفرینان تصمیمی میگیرند،به سرعت آن را با در نظر گرفتن تمام جوانب به انجام می رسانند.
4- اراده (Determination)
کارآفرینان امور مربوط به کسب و کار خود را با تعهد کامل انجام می دهند.
5- وقف (Dedication)
کارآفرینان در راه کسب و کار،از خود گذشتگی زیادی به خرج می دهند.
6- عشق (Derotion)
کارآفرینان عاشق کاری هستند که انجام می دهند.
7- توجه به جزئیات (Details)
کارآفرینان کارهای جزئی و کوچک را نیز با کیفیت بالا انجام می دهند.
8- کنترل سرعت (Destiny)
کارآفرینان می خواهند خودشان سرنوشتشان را به دست بگیرند.
9- افزایش درامد (Dollars)
انگیزه اولیه کارآفرینان ثروتمند شدن نیست،پول بیشتر وسیله سنجش موفقیت آنان است.اما کارآفرینان پذیرفته اند که اگر موفق شوند پاداش خواهند گرفت.
10- توزیع ثروت (Distribution)
کارآفرینان مالکیتشان را با کارکنان کلیدی خود که در موفقیت آنها نقش حیاتی و ضروری دارند تقسیم می کنند.
ویژگی های روانشناختی کارآفرینان عبارتند از:
1-مثبت اندیشی.
2- مخاطره پذیری.
3- استقلال طلبی.
4- مرز کنترل درونی.
5- تحمل ابهام.
6- خلاقیت.
7.تحمل شکست.
ویژگی های جمعیت شناختی کارآفرینان عبارتند از:
1- تجربه کاری.
2- نارضایتی.
3- الگوی نقش.
4- شرایط کودکی.
5- تحصیلات.
6- سن.
7- جایگاه اجتماعی.
نقش فناوری اطلاعات در کارآفرینی:
پیشرفت هایی که اخیرا در حوزه فناوری اطلاعات روی داده است،آن را به موتور های اصلی بهره وری در جامعه تبدیل نموده است.اطلاعات و ارتباطات دو ابزار اساسی مورد نیاز هر فعالیت کارآفرینی هستند.اینترنت تئوری ها و نظریات جدیدی را به میان آورده است که یکی از آنها اشتغال مجازی است.در این نوع اشتغال فرد شاغل،کار خود را با استفاده از امکانات رایانه ای انجام می دهد و حاصل کار را از طریق اینترنت در اختیار کارفرما یا مشتریان قرار میدهد.دستمزد یا پرداخت مبالغ نیز با استفاده از اینترنت و از طریق مجاری اعتباری نظیر حساب های اینترنتی و کارتهای اعتباری صورت میگیرد.مجموعه این فعالیت ها و تعاملات در قالب آنچه که امروزه تجارت الکترونیک نامیده می شود قابل بررسی است،در واقع تجارت الکترونیک یکی از نمونه ها و کاربردهای ویژه فناوری اطلاعات است،و هم اکنون حجم وسیعی از تعاملات بازرگانی در کشور های پیشرفته به شیوه الکترونیکی صورت می پذیرد.
کارآفرینی در شیوه های جذب مشتریان اینترنتی،بازاریابی اینترنتی،همکاری ها و شبکه های مجازی،واقعیت مجازی آموزش از طریق اینترنت،کار از راه دور… همه و همه کارآفرینی در عصر اطلاعات را نشان میدهند.اینترنت شبکه ای مجازی است که تا حد زیادی مستقل از محل می باشد،این شبکه بازاریابی بدون مزد است که می توان به راحتی در آن تجارت نمود.
ویژه گی های موثر فناوری اطلاعات در کارآفرینی :
فناوری اطلاعات با برخورداری از ویژگی ها و قابلیت های مختلف توانسته است انعطاف پذیری شایان توجهی را در زمینه کارآفرینی از خود نشان دهد.
در یک نگاه کلی می توان به برخی از این ویژگی ها اشاره نمود:
1-افزایش سرعت.
2-افزایش دقت.
3- کاهش اندازه فیزیکی مخازن اطلاعات.
4- رفع برخی از فساد های اداری.
5- ایجاد امکان کار تمام وقت.
6- ایجاد امکان همکاری از راه دور.
به عنوان مثال در رفع فساد،فناوری اطلاعات شفافیت در انجام کارها را افزایش میدهد و بسیاری از واسطه ها را حذف می کند، و امکان کار تمام وقت را ایجاد می کند.در این سیستم می شود شبانه روزی کار کرد و به صورت بیست و چهار ساعته از آن بهره گرفت.
در عصر حاضر و دنیای کنونی،فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان یکی از بسترهای نوین به سرعت در حال تاثیر بر زندگی بشر در جوامع در حال رشد می باشد.
در اقتصاد دیجیتال بسیاری از سازمان ها مجبور می شوند تا درباره استراتژی های تجاری خود بازاندیشی نمایند و از رویکرد های سنتی فاصله بگیرند.
ورود اینترنت به سازمان ها و مراکز اقتصادی سر منشاء آغاز و پایه ریز اقتصاد دیجیتال،اقتصاد،شبکه ای،اقتصاد اینترنت یا اقتصاد وب است.
شاید بتوان بزرگترین هدف توسعه اینترنت را رقابت های تجاری و اقتصادی عنوان کرد.با توجه به مطالب فوق می توان علم اقتصاد اینترنت را به عنوان دانش چگونگی استفاده مردم و سازمان های مختلف از اینترنت در استفاده از منابع کمیاب جهت تولید و یا عرضه کالا و خدمات به منظور توسعه کسب و کار دانست.
اقتصاد دیجیتال،انقلابی است در بستر فناوری های نوین که اقتصاد را متحول کرده و سنگ بنای رشد اقتصاد که شرکت ها و صنایع موجود در هر اقتصاد هستند را دچار تحولی شگرف نموده است.
به طور کلی ویژگی های بازارهای مجازی عبارتند از:ارائه و دسترسی آسان،غنای بازار،راحتی جستجو و مقایسه اینترنت،امکان نزدیک شدن سازمان ها به مشتریان را فراهم می سازد و سازمان ها نیز جهت پیروزی در رقابت به نوآوری افزایش کیفیت و کاهش قیمت روی آوردند و به سلایق مشتریان بیشتر توجه می کنند.
اقتصاد دیجیتال در حقیقت سرآغازی برای رشد و ترویج کارآفرینی در بستر فن آوریست.
تعریف اقتصاد دیجیتال:
اینترنت با نرخی فزاینده رو به رشد است.
ایمیل،شبکه جهانی وب،پدیده های تکنولوژیگ موفقی هستند که چهره زندگی بشر را دگرگون کرده اند.
اقتصاد دیجیتال،اقتصادی است که بخش اعظم آن بر پایه فناوری های دیجیتال شامل:شبکه های ارتباطی،کامپیوترها،نرم افزارها و سایر فناوری اطلاعاتی است که در حقیقت اقتصاد دیجیتالی مبتنی بر شبکه های کامپیوتری است.
مولفه اکوسیستم اقتصاد دیجیتالی:
شامل :
1-محصولات و خدمات.
2- مصرف کنندگان.
3- فروشندگان.
4- واسطه ها.
5- ارائه کنندگان.
6- سازمان های مرتبط با ایجاد زیرساخت های ارتباطی.
7- شرکاء و رقبایی که در محیط تجاری فعالیت می کنند.
8- سازندگان محتوا ( که شامل،سازمان های تولید کننده نرم افزارهای مناسب برای تجارت الکترونیک می شود)
مراحل شکل گیری اقتصاد دیجیتالی:
در دهه 90 شاهد وقوع دو انقلاب بودیم که نتایج اساسی و بنیادی را در پی داشت.
انقلاب اول،انقلاب جهانی شدن،و دیگری انقلاب ارتباطات و فناوری اطلاعات بود که نتیجه وقوع این دو انقلاب شکل گیری پدیده ای به نام اقتصاد دیجیتال بود.
انقلاب ارتباطات و فناوری اطلاعات این امکان را فراهم کرد که بنگاه ها و صنایع از کارایی بالاتری برخوردار شوند.صنایع جدید در سطح بهتری امکان ظهور پیدا کنند و متناسب با آن،بهره وری در عرضه اقتصاد (چه بهره وری کل و چه بهره وری عوامل ) از یک روند فزاینده برخوردار شود و نهایتا استاندارد های زندگی بهبود پیدا کند.
اقتصاد دیجیتالی مفهومی نیست که به یکباره خلق شده باشد،بلکه در یک روند تکاملی شکل گرفته است.
مراحلی که منتهی به پیدایش اقتصاد دیجیتال شده به شرح ذیل است:
دوره اول (اقتصاد بر مبنای مزیت نسبی )
عنصر اصلی تحرک اقتصاد در این دوره صنایعی بودند که بر مزیت نسبی استوار بودند و اساسا عوامل تولید و مواد خامی که در هر کشور به عنوان منابع پایه ای و مبتنی بر طبیعت در آن کشور ها دارای فراوانی بودند،مبنای برتری و پیشروی و رهبری اقتصاد تلقی می شدند.
دوره دوم ( اقتصاد مبتنی بر مزیت رقابتی )
در این دوره به تدریج ملاک ها تغییر نمود و دولت ها به خاطر در اختیار داشتن منابع مختلف بر اقتصادی حاکم نبودند،بلکه به تدریج فرایندهای سرمایه انسانی شکل گرفت،نهادهایی ظهور پیدا کردند که در سازماندهی روابط بین المللی ایفای نقش نمودند.
نهاد ها و روابط بین الملل در اقتصاد به جای کشور ها و دولت ها دارای برجستگی خاصی شدند و داشته های طبیعی جای خود را به قابلیت های مزیت ساز دادند.
هنوز این دوره را نمی توانیم دوره مبتنی بر دانش بدانیم،اما باید به ای نکته اشاره کنیم که در این دوره اگر چه دانش و دانایی پایه اساسی کار نبود،اما دارای نقش قابل توجهی بود.
دوره سوم ( اقتصاد دیجیتالی )
در این دوره مرز ها در نوردیده می شود،زیرا مراحل تکاملی،حضور دانش و نرم افزارها در عرصه اقتصاد به مرحله ای از بلوغ رسیده که فناوری دیجیتالی و شبکه های ارتباطی با ساختار جدید مبنای کار قرار میگیرد و با گذشت زمان به کاهش هزینه ها منجر و هزینه های سرمایه بر،بر،دانش بر تغییر ساختار می دهند،و تغییرات فناوری موجب توسعه نوآوری می شود.نوآوری نقش اساسی را در تغییر کارایی نهاده های تولید و در نتیجه افزایش سطح تولید به ازای هر واحد نهاده ایفا می کند.
در این دوره تولید متحول شده و اهمیت فراوانی بر مبنای ابداع ابتکار و نوآوری را مد نظر قرار می دهد.
تولید انبوه به شکل اقتصاد سنتی دیده نمی شود بلکه تولید بر اساس سفارش و نیاز بررسی شده انجام می گیرد.
به صورت کلی می توان اقتصاد دیجیتال و اقتصاد سنتی را به این صورت مقایسه نمود،در اقتصاد سنتی بازدهی ثابت،اما در اقتصاد نوین بازدهی فزاینده است.
قیمت ها در اقتصاد سنتی فزاینده بود اما در اقتصاد نوین به جهت توسعه روز افزون فناوری ها و استفاده از روش های مختلف کاهش هزینه ها نزولی است.ورود تکنولوژی و محصول جدید آنقدر سریع است که تکنولوژی ها عمر کوتاهی دارند و قیمت آنها بیشتر کاهش می یابد ( کامپیوتر و تلفن همراه)
در اقتصاد سنتی مبنی حداکثر سازی شرکت است،اما در اقتصاد نوین مبنی ارزش شبکه است.مبنی اقتصاد نوین دانش است،اما مبنی اقتصاد سنتی منابع طبیعی بود.
رقابت در اقتصاد دیجیتال:
مدل رایج رقابت در اقتصاد اینترنتی شبیه شبکه ای از روابط درونی است،تا مدل فرمان و کنترل سلسله مراتبی که در اقتصاد صنعتی مورد استفاده قرار می گرفت،به این دلیل مدل درونی کسب و کار اقتصاد اینترنتی بنام ( اکوسیستم اینترنتی شناخته می شود ).
ورود به اقتصاد اینترنتی در مقایسه با اقتصاد سنتی با موانع اندکی رو به رو است.بنا بر این به سرعت رشد می کند (چه از نظر تکنولوژی-چه از نظر جمعیتی )مشارکت در آن ساده تر می شود.
به عبارت دیگر،زیر ساخت حاصل از فناوری اطلاعات،قابلیت دسترسی را به شیوه های اقتصادی توسعه داده و شرایط به گونه ای ایست که هر شخصی در هر زمانی می تواند از آن استفاده کند و ایده ها،روش های جدید انجام کارها از هر جایی و در هر زمانی وارد اقتصاد اینترنتی شده و برخی از قوانین سنتی رقابت،دیگر کاربردی نخواهند داشت.
ویژگی های رقابت در اقتصاد دیجیتال:
1-هزینه های پایین.
2- مقایسه سریع.
3- تمایز و شخصی سازی.
4- قیمت های پایین تر.
5- خدمات مشتریان.
یکی از مزیت های این نوع کسب و کار هزینه های جست و جو در این بازار بسیار پایین می آید و به مشتریان امکان می دهد محصولات ارزان تری با قیمت مناسب تهیه نمایند.
در این روش به دلیل رقابت موجود فروشندگان مجبورند قیمت ها را کاهش و خدمات بهتری ارائه دهند.
فروشندگانی که اطلاعات بیشتری به خریداران می دهند می توانند از اینترنت برای کسب سود بیشتر استفاده کنند.
مشتریان نه تنها می توانند محصولات ارزان تری را به صورت آنلاین بیابند،بلکه می توانند با سرعت بیشتری آنها را مقایسه کنند.
برای مثال مشتری نیاز نیست به چندین مغازه سر بزند تا پایین ترین قیمت را برای کالای مورد نظر خود پیدا کند،مشتری می تواند با استفاده از موتورهای جستجو خرید محصولات مورد نظر خود را انجام و قیمت های آنها را با هم مقایسه کند،شرکت هایی که فروش آنلاین دارند از مزایای رقابتی بیشتری برخوردارند.
تمایز شخصی سازی:
منظور از تمایز،ارائه محصول یا خدماتی است که در هیچ جای دیگر یافت نمی شود.
اینترنت به ارائه محصولات و خدمات سفارشی کمک زیادی می کند.منظور از شخص سازی توانایی اصلاح محصول،خدمات یا محتوای وب به گونه ای است که با نیاز های کاربر هماهنگ شود.
مشتریان به تمایز و شخصی سازی علاقه دارند و معمولا مایل هستند در قبال چنین خدماتی،هزینه بیشتری را پرداخت کنند.
تمایز باعث کاهش جایگزینی محصولات با هم می شود و به این ترتیب سود بیشتری عاید فروشنده می شود که این محصولات را ارائه می دهد.
یکی از مزیت های وب سایت ها قیمت پایین تر و ارائه خدمات ویژه به مشتریان که در امر رقابت قابل توجه است.
ورود به دنیای اقتصادی با موانع زیادی رو به رو نیست.ساخت وب سایت کار نسبتا ساده و ارزانی است.این کار نیاز به پرسنل فروش و فروشگاه های فیزیکی را از بین می برد.این امر برای شرکت ها،هم فرصت و هم تهدید است.
با دسترسی به مهارت های شبکه جهانی،وب توانایی به اشتراک گذاشتن اطلاعات در زمینه تولید و فروش موسسه می تواند تیمی از شرکای مجازی تشکیل دهد تا از فرصت های تجارت الکترونیکی به صورت پویا بهره مند شود.
اینترنت به ویژه در کاهش هزینه های انتقال،زمان و هزینه مبادله کالا بسیار خوب عمل می کند.
در چنین فضا هایی باید قدرت آنرا داشته باشیم تا از فرصت های سود آوری که به دست می آوریم استفاده بهینه داشته باشیم،و عوامل رقابتی دیگر،به دلیل وجود تجارت الکترونیک ارزش خود را از دست می دهند.
به هر حال تجارت الکترونیکی از بازارهای موفق پشتیبانی کرده و رقابت سالمی به وجود می آورد.
اثرات اقتصاد دیجیتال و مرکز ثقل آن
به طور خلاصه آثار آن عبارتست از:
1-رقابتی تر شدن فضای اقتصاد جهانی.
2- کاهش قابل توجه موانع ورود به بازار افزایش قدرت مصرف کنندگان.
3- کاهش اندازه شرکت اتصال آنها به یکدیگر در سطح جهانی و در نتیجه کاهش هزینه مبادله.
4- بهبود وضعیت مشتری مداری در شرکت ها و توجه به خواست ،سلیقه و نیازهای مشتریان.
در پیکره اقتصاد دیجیتال باید بخشی ایجاد شود که به عنوان موتور محرک و پشتیبانی کننده بتوان سایر بخشها را به جلو هدایت کند.بنابراین بانکداری الکترونیکی و تجارت الکترونیکی را می توان مرکز ثقل اقتصاد دیجیتال دانست.
استفاده مشتریان از اینترنت برای سازماندهی،آزمایش و یا انجام تغییرات در حساب های بانکی خود و یا سرمایه گذاری در بانک ها،بانکداری الکترونیک نام دارد.
بانکداری الکترونیک شامل سیستم هایی است که مشتریان و موسسه مالی را قادر می سازد تا در سه سطح (اطلاع رسانی-ارتباط-تراکنش ) از خدمات و سرویس های بانکی استفاده کنند.
به طور کلی ویژگی های بانکداری الکترونیک،عبارتند از:
-استفاده از سیستم رایانه ای متمرکز.
– عدم محدودیت زمانی و مکانی جهت انجام عملیات بانکی.
– امنیت بالا و قابل پیگیری در انجام عملیات بانکی.
– استفاده از تجهیزات رایانه ای جهت انجام عملیات دریافت و پرداخت،مانند دستگاه های خودپرداز.
– دستگاه انتقال معامله از نقطه فروش.
انواع بانکداری الکترونیکی
1- بانکداری اینترنتی :
در این نوع بانکداری،مشتریان کلیه عملیات بانکی را از طریق پایگاه اینترنتی که توسط بانک روی اینترنت ایجاد شده است انجام می دهند،و دارای سطوح مختلفی،شامل:اطلاعاتی،ارتباطات،تراکنش و مشتریان مجاز هستند که با یکدیگر مبادله انجام می دهند
مبادلات مشتری شامل:
بررسی حساب ها.
پرداخت صورت حساب ها
انتقال وجوه و یا هر گونه عملیات بانکی دیگر.
این سیستم متناسب با انواع اطلاعات و ارتباطات خود،از بالاترین سطح ریسک برخوردار است و باید سیستم امنیتی قوی بر آن حاکم باشد.
2- بانکداری موبایلی:
با پیدایش قابلیت وصل شدن تلفن های همراه به اینترنت و ایجاد پروتکل های وب،این امکان برای مشتریان به وجود آمد تا از هر نقطه بتوانند به اطلاعات خود،دسترسی پیدا و عملیات بانکی انجام دهند.
3- بانکداری تلفنی:
در این حالت مشتریان با در اختیار داشتن تلفن های مجهز به سیستم تن می توانند با ایجاد ارتباط به فعالیت بانکی بپردازند.
مزایای بانکداری الکترونیکی هم برای بانک ها با کاهش هزینه و سود آوری توام است،و هم مشتریان می توانند به صرفه جویی در هزینه و زمان دسترسی به ابزار متنوع برای انجام عملیات بانکی دسترسی پیدا کنند.
در روش بانکداری الکترونیکی نیاز به افزایش شعب بانک نیست و مشتریان در هر لحظه و زمان می توانند به صورت آنلاین عملیات بانکی خود را انجام دهند (هزینه بانک ها کاهش میابد).
پایان
گلشنی
شرکت پارس سام پخش